TAVUK SUYUNA...

Tavuk kelimesi öncelikle  babaannemi getiriyor aklıma. Arkasından, tavukları, bahçeli evindeki avluya toplayıp, yem verirken; kız kardeşimle benim de babaannem gibi, tavuklara ''gelin'' işareti yaparak çağırdığımız yıllar öncesinden o kare geliveriyor.
Sonra o leziz tadı geliyor aklıma, yıllar öncesinden kalma o doğal  tavuk tadı....
Daha sonra da yumurtası geliyor. Yine babaannemin tavuklarının yumurtlayıp yumurtlamadığını kontrol ederken, ürken kız kardeşimin arkamdan gelişi geliyor aklıma.
Sonra da tavuk suyu geliyor...
................... 
Tavuk suyuna çorbası geliyor annemin, biz hasta iken daha çok yaptığı, bol limonlu, domatesli, içmeye doyum olmayan anne çorbasıdır tavuk suyu çorbası.
Tavuk suyuna pilavın yanında yenen tavuk,  bir başka güzel kokar, hele bir de nohut varsa pilavda, bir başkadır pirinç pilavı.
.............................................
Tavuk suyuna demişken; misafirliğe gideriz ya hani, karışıktır konuşmalar misafircilik oynarken... Kimin ne konuştuğu bilinmez o kalabalık toplantılarda. Tarifler alınır, ev sahibinin yaptığı ''yufkalı tavuk  böreği '' nefistir. Tarifi herkes alır ve evinde dener. Beğenirse, dostlarına kesinlikle yapar.
.........
Dostumuz olan  o insanlarla toplandığımızda ise unutulmayan:  tavuk suyudur....
Tavuk suyunun yararları saymakla bitmez. Gribin ilacıdır,eklem ağrılarını hafifletir, öksürüğü azaltır, vücut kırgınlığını geçirir, gerçek dostlarımız da tavuk suyu gibi bizim ilacımızdır.
Tavuk suyunu oluşturan vitamindir her bir arkadaş, her biri ayrı renktir, her biri ayrı güzel. Tavuk suyunun muazzam tadını oluştururlar farkında olmadan. Çünkü onlar sıkı dosttur. Yılların eskitemediği dostlukları demlendikçe, tavuk suyunun  kokusuna benzer dostlukları. Kokuyu duyan yanaşır ama, kimse giremez bu dostların sofrasına. Onlar emek vermiştir, birbirlerini test etmiş ve  mutludurlar, Ne vakitleri ne mecalleri vardır bir başkasını test etmeye...
.............................................
Ha bir de; tavuk suyunu, bebeği olan bazı anneler de çok sever. Örneğin ben...
Tavuk suyuna pirinç çorbası, tavuk suyuna tarhana, tavuk suyuna balık çorbası, tavuk suyuna bulgur pilavı, tavuk sulu sebze çorbası...
Ve bebek te alışır bu tada,  sever hatta.
Tabi ki, ''tavuk suyuna balık'' istisnası hariç :)... 

0 yorum:

Yorum Gönder